Burun Estetiği Ankara

Burun Estetiği Nedir?

Burun estetiği, doğumsal ya da sonrada meydana gelen burun şekil bozukluklarını düzeltmek amacıyla yapılan işlemlere verilen addır. Estetik bağlamda büyük önem taşıyan burun organı aynı zamanda fonksiyonel açıdan da insanın genel sağlık durumu için önemlidir. Tıp literatüründe burun estetiği; rinoplasti ve nazoplasti olarak tanımlanmaktadır.

Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Burun estetiği ameliyatı ile, burun kemikleri, kıkırdak dokusu, burun kanalındaki şekil bozuklukları ve septum problemleri ayrı ayrı düzeltilmekle birlikte septoplasti işlemi ile burun deliklerini ayıran kıkırdak ve kemik dokular da düzeltilmektedir.

Böylece hastanın rahat nefes alması sağlanmaktadır. Ameliyat süresi uygulanacak işlemlere bağlı olarak 1 ila 3 saat arası sürmektedir. Bu işlemler genel ya da lokal anestezi altında gerçekleştirilmekte ve hasta ameliyat sonrasında isterse eve gidebilmektedir. Ameliyat sonrasında burun plastik koruyucu ile 1 hafta korunmakta ve ikinci hafta yapışan flaster bant uygulanmaktadır.

Burun estetiği ameliyatında kapalı teknik uygulamasında burun içerisinden kesi yapılmakta ve dışarıdan herhangi müdahale uygulanmaktadır. Açık teknikte ise burun ucuna küçük bir kesi açılmaktadır. Bilinenin aksine açık nazoplasti uygulamasında burun derisine herhangi bir kesi açılmamaktadır.

Burun Estetiği Kimlere Yapılır?

Burun, doğumsal birtakım anatomik sebeplerden dolayı şekil bozukluklarına sahip olabildiği gibi, zaman içerisinde veya travmalara bağlı olarak deformasyonlar gerçekleşebilen bir yapıya sahiptir. Çeşitli sebeplerle mevcut olan burun şekil bozuklukları hem estetik kaygılara hem de fiziksel olarak solunum problemlerine sebep olabilmekte, bu durumlarda burun estetiğine başvurulması gereklilik haline gelebilmektedir. 

Burunda mevcut olan ya da zamanla oluşan, beraberinde estetik ve fiziksel kaygıları getirerek estetik müdahalelere başvurulan durumları şu şekilde sıralayabilmekteyiz;

  • Kemikli ve çıkık burun yapısı
  • Burun deliklerinin geniş olması ya da simetrik olmaması
  • Burun ucu düşüklüğü
  • Burun kemiği eğriliği
  • Burun kıkırdağında şekil bozuklukları
  • Asimetrik burun yapısı

 

 

Burun Estetiğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun estetiği ameliyatının sonucunda doğal bir görünüm ortaya çıkarılması hedeflenmektedir. Öyle ki burun ameliyatı geçirildiği anlaşılamayacak şekilde doğal bir görünüm ortaya çıkarılmalıdır. Burun estetiğinde doğal görünüm, hastanın beklentilerinin, sahip olduğu yüz ve kemik yapısına en uygun şekilde uyarlanmasıyla mümkün olmaktadır.

Burun estetiği operasyonlarında başarılı sonuçlar sağlanması için dikkat edilmesi gereken temel iki nokta bulunmaktadır:

  • Kişinin yüzüne yakışacak, yüz yapısına uygun ve doğal bir burun tasarımı yapılması gerekmektedir. Cerrahın estetik değerleri, yapılan muayeneler ve hastanın beklentileri bu noktada ortaklaşmalıdır.
  • İşlem öncesi yapılan planlamanın cerrah tarafından en doğru ve başarılı şekilde uygulanması gerekmektedir. Uygulanan burun tasarımının başarısı, hastanın fiziksel ve estetik anlamda iyi hisstemesi ve anatomik olarak hem işlevsel hem de estetik bir buruna sahip olmasıyla sağlanabilmektedir.

Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun ameliyatı öncesinde arzu edilen burun şekline kesin bir şekilde karar verilmeli ve beklentiler gerçekçi olmalıdır. Burun estetiği ameliyatında burnun fonksiyonel özelliklerine zarar verici işlemler uygulanmamalıdır.

Hastanın ayrıntılı bir muayenesi sonrasında ameliyat planlaması yapılmakta ve açık ya da kapalı yaklaşımlar ve nazoplasti ile rinoplasti uygulamalarına karar verilmektedir. Bu süreçte burun şekli belirlenirken yüzün bütünü ile uyumlu olması büyük önem taşımaktadır. Burun büyüklüğü, burun eğriliği ya da diğer organlarla arasındaki orantı belirlenirken yüzün bütünü değerlendirilmektedir. Burnun çevresel ilişkileri de göz önünde bulundurularak oluşturulan burun tasarımının yapay bir görüntüden uzak ve doğal bir şekilde uygulanması gerekmektedir.

Burun ameliyatı öncesinde hastanın farklı açılardan çekilmiş fotoğrafları çekilerek bilgisayar ortamına aktarılmaktadır. Bu görseller üzerinde çalışmalar yapılarak düzeltilmesi gereken noktalar belirlenmektedir. Hastanın istediği burun şekli de değerlendirilmekte ve oluşturulacak burun şekline karar verilmelidir.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun ameliyatı sonrasında hasta iyileşme sürecinde yüksek yastıkta istirahat etmeli, direk güneş ışınına maruz kalmamalı ve yüz bölgesini düşme, çarpma gibi olaylardan korumalıdır. Aynı zamanda ameliyat sonrasında oluşacak ağrı hissini doktorun önerdiği ağrı kesiciler ile bastırabilmektedir. Ameliyat sonrasında uygulanan bandaja herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır.

burun-estetiginde-dikkat-edilmesi-gerekenler

burun-estetiginde-cerrahi-teknikler-nelerdir

Burun Estetiğinde Cerrahi Teknikler Nelerdir?

Burun estetiğinde çok sayıda cerrahi teknik tanımlanmıştır. Bu tekniklerin birisi veya kombinasyonu yani birkaç tekniğin kombinasyonu ile ameliyatlar yapılmaktadır. Her kişinin kendine özgü, farklı bir burun anatomisi vardır.

Deri kalın veya ince, kuru veya yağlı, kemikler kalın veya ince, kıkırdaklar elastik veya değil, sert veya yumuşak olabilir. Eğrilikler ve çökmeler olabilir. Bunların her biri için ayrı bir tedavi stratejisi geliştirmek gerekir.

Temel prensip, arzu etmediğimiz özellikteki yapıların yani alt elemanların düzeltilmesi ve bütüne olumlu katkıda bulunmasıdır. Bu yapıların düzeltme sonrası hastanın isteği ve cerrahın inisiyatifi ile birlikte oluşturulacak şekil belirlenmektedir.

Eksik ve zayıf üniteleri destekleyecek bazı teknikler kullanmak gerekebilir. Bu destekleri burun içinden alıp hazırladığımız kıkırdak parçacıkları ile yapıyoruz. Yüzlerce teknikten en uygun olanı seçilerek burun temelini oluşturmak gerekiyor. Deri örtüsü bu iskelet üzerinde şekillenerek burun son halini alıyor. Burun estetiğinde halk arasında en fazla genel tanımlama olarak bilineni açık ve kapalı tekniktir.

1. Burun Estetiğinde Açık Teknik

Açık teknikte burun delikleri ortasındaki kolumella denilen yerde, genişliğine bağlı olarak 3-4 mm kesi yapılmaktadır. Birçok şekilde kesiler tanımlanmıştır. Horizontal, basamak, V ve martı şeklinde olanlar en sık kullanılan kesilerdir.

Burada burun ucu kıkırdakları takip edilerek burun ucu derisi havaya kaldırılmakta ve burun ucu anatomisi rahatlıkla görülebilecek ve işlem yapılabilecek şekilde ortaya konmaktadır. Burun ucu ve kıkırdaklar şekillendirilmektedir. Fazlası çıkarılmakta ve zayıf alanlar, bazı eklentiler yapılarak kuvvetlendirilmektedir.

Direkt görüş altında, nazal hump denilen üstteki kemik ve kıkırdak çıkıntı kesilerek ve törpülenerek alınmakta ve arzuya göre düz veya kavisli bir burun sırtı elde edilmektedir. Oluşan açık çatı, daha sonra yan duvarlar yaklaştırılarak tekrar kurulmakta ve son şekli verilmektedir.

Ameliyat öncesi mutlaka dikkat edilmesi gereken hususlar:

  • Ameliyat öncesinde kanamayı artıracak kan sulandırıcı ilaçlar kesilmelidir.
  • Ameliyat öncesi kan sulandırıcı ilaç kullanımını kesmeniz, morluk oluşma ihtimalini minimize eder.
  • Nefes alma sorununuz mevcutsa buna neden olan oluşumlar tespit edilmekte ve bunlar düzeltilmektedir.
  • Ameliyat öncesinde doktorunuzun söyleyeceği her şeyi özenle uygulamanız, konforlu bir iyileşme süreci geçirmenize olanak tanır.

Burun Estetiğinde Açık Tekniğin Avantajları Nelerdir?

  • Açık teknik ile gerçekleştirilen burun estetiği ameliyatlarında cerrahi alan daha geniş olduğu için burun içerisinde daha fazla değişiklik yapma imkanı olur.
  • Revizyon burun estetiği ameliyatlarında ise majör sorunlar mevcutsa özellikle açık teknik önerilmektedir.

 

 

2. Burun Estetiğinde Kapalı Teknik

Burun estetiğinde mevcut olan çok sayıdaki cerrahi tekniklerden biri de kapalı tekniktir. Bu teknikte tüm kesiler, burun içinden yapılmaktadır. Burun deliklerinden girilerek burun ucu kıkırdakları şekillendirilmekte ve burun ucu istenilen şekle sokulmaktadır. Yer itibariyle bu alanda uç kıkırdakların; ön, arka veya içinden kesi teknikleri tanımlanmıştır.

Buralardan girilerek deri iskelet yapılardan ayrılmakta ve anatomik yapılar ortaya konmaktadır. Burun sırtı denilen kambur yapıya ulaşılarak kıkırdak ve kemik fazlası alınarak istenilen şekle göre düz veya kavisli bir şekil verilmektedir. Daha sonra küçük kesiler ile içeriden yan duvarlar kesilerek burun çatısı daraltılmaktadır. Ayrıca, revizyon burun estetiği olarak nitelendirdiğimiz ameliyatlarda da kapalı rinopilasti kullanılabilmektedir. Yani, hasta öncesinde bir burun estetiği ameliyatı geçirmişse ve burun ucunda majör bir sorun yoksa kapalı teknik kullanılabilmektedir.

Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde bir hafta plastik atel ile takip edilmekte ve bir hafta sadece bantlar yapıştırılmaktadır. Toplam 2 hafta gibi süreden sonra tüm sargılar çıkarılmaktadır.

Rinoplasti olarak da bilinen burun estetiği ameliyatı burunda şekilsel veya işlevsel problemlerin bulunması durumunda uygulanan bir işlemdir.

Kapalı burun ameliyatında işlem burna hiçbir kesi açılmadan, burun deliklerinden girilerek gerçekleştirilir. Bu nedenle hiçbir iz bırakma riski bulunmamakta ve özellikle iz kalmasından çekinen hastalar tarafından tercih edilmektedir.

Burun Estetiğinde Kapalı Tekniğin Avantajları Nelerdir?

  • Kapalı teknik ile gerçekleştirilen burun estetiği ameliyatlarında iyileşme süreci oldukça hızlıdır.
  • Kapalı burun estetiği ameliyatlarında herhangi bir damar veya sinir kesilmediği için burun ucunda uyuşukluk hissi oluşmaz.
  • Ameliyat sonrasında hastanın yüzünde ödem ve göz bölgesinde morluk daha az görülür.
  • Hasta, kapalı rinoplasti ameliyatı olduktan sonra 1 hafta içerisinde sosyal yaşamına geri dönebilir.
  • Ameliyat sonrasında 6 hafta içerisinde hastada iyileşme başlar ve ortalama 1 yıl içerisinde de iyileşme tamamlanmış olur.
  • Yara izinin dışarıdan görülme olasılığının olmaması kapalı tekniği daha avantajlı bir konuma getirmektedir. 
  • Minimal invaziv olması nedeniyle işlem yapılması gereken doku miktarı azdır.
  • Burun ucu bağlar korunmakta ve daha iyi desteklenmektedir. 
  • Kesilen sinir miktarı azdır.
  • İyileşme süresi daha hızlı ve konforludur.
  • Ameliyat sonrasında şişlik oluşma riski daha az görülmektedir.
  • İşlem süresi açık burun ameliyatına kıyasla daha kısa sürmektedir.

3. Septoplasti

Septum, burun ortasında yer alan kıkırdak ve kemikten oluşan bir yapıdır. Bu duvar, burun boşluğunu ikiye ayırmaktadır. Bu iki boşluk, septumun bir tarafa veya yer yer sağ veya sola eğrilmesi neticesinde solunum yollarını etkilemektedir. Rahat nefes alamama, hastaya ciddi sorunlara yol açmaktadır. Böyle bir sorun olduğu zaman septoplasti ameliyatı yoluyla septumun düzeltilmesi gerekmektedir.

  • Kıkırdak çizilerek – kesilerek: Eğri alanlar kesici bir aletle çizilerek veya kesilerek kıkırdağın hafızası bozulmakta ve eğri alanlar düzeltilmektedir.
  • Dikişler ile: Eğri olan tarafı düzgün hale getirebilecek özel dikiş teknikleri ile septumda düzleşme ve her iki boşluğun rahat hava geçecek şekle getirilmesi söz konusudur.
  • Parça çıkarılarak: Eğri alandaki kemik veya kıkırdak alanlarda belli bir iskelet yapı bırakılarak parçalar çıkarılmakta ve eğriliğe neden olan durum düzeltilmektedir.
  • Parça eklenerek: Destek olmak adına kıkırdak şeritler hazırlanmakta ve eğri alanların üzerine konularak düzleştirilmesi ve desteklenmesi sağlanmaktadır.

Burun estetiğinde ameliyat yöntemine nasıl karar verilmelidir?

Her kişinin farklı bir burun anatomisi vardır. Deri kalın veya ince, kuru veya yağlı, kemikler kalın veya ince, kıkırdaklar elastik veya değil, sert veya yumuşak olabilir. Eğrilikler ve çökmeler olabilir. Bunların her biri için ayrı bir tedavi stratejisi geliştirmek gerekir. Temel prensip arzu etmediğimiz özellikteki yapıların yani alt elemanların düzeltilmesi ve bütüne olumlu katkıda bulunmasıdır. Bu yapıların düzeltme sonrası hastanın isteği ve cerrahın inisiyatifi ile birlikte oluşturulacak şekil belirlenmektedir. Eksik ve zayıf üniteleri destekleyecek bazı teknikler kullanmak gerebilir. Bu destekleri burun içinden alıp hazırladığımız kıkırdak parçacıkları ile yapıyoruz. Yüzlerce teknikten en uygun olanı seçilerek burun temelini oluşturmak gerekiyor. Deri örtüsü bu iskelet üzerinde şekillenerek burun son halini alıyor.

Burun estetiğinde hangi işlemler uygulanır?

Burun estetiğinde burunda mevcut olan deformasyonlar düzeltilmektedir. Burun kemikleri şekillendirilmekte, fazlalıklar alınmakta veya eksiklik varsa başka bölgelerden kemik veya kıkırdak alınarak tamamlanmaktadır. Kıkırdak eğrilikleri düzeltilmekte, solunum yolları açılmakta ve düzgün bir iskelet oluşturulmaktadır. Burun ucu düşükse kaldırılmakta ve ideal bir konuma getirilmektedir.

Burun estetiği için en uygun mevsim hangisidir?

Burun estetiğinde en uygun mevsim konsepti ortadan kalkmıştır. Artık her dönemde burun ameliyatları yapılmaktadır. Aşırı sıcaklarda dış ortamda bulunmadığınız sürece mevsimin bir önemi yoktur. Aşırı soğuklara maruz kalınması da istediğimiz bir şey değildir. Bu aşırı uçlarda kapalı ortamlarda bulunulması sağlık ve ameliyat soncu açısından uygun olacaktır.

Burun estetiği sonrasında ne zaman işe dönülür?

Bu sorunun yanıtı işin nasıl bir iş olduğu ile ilgisi vardır. İlk 3 gün istirahatle geçirdikten sonra masa başı bir işe dönülmesi mümkündür. Her hastanın ameliyat sonrası iyileşme hızı değişmektedir. Ağrısı, ödemi ve morluğu olmayan hastalar daha erken yaşama dönmektedir. Ancak aşırı fiziksel aktivite gerektiren işlerde 1-2 haftaya kadar dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu ameliyatın normal seyri esnasında 1 hafta burun kalıbı (splint) kullanılmakta ve 2. hafta bandajlama yapılmaktadır. Bu durumda 2 haftalık bir pansumanlı durum görselliği mevcuttur.

Kapalı burun estetiği nasıl uygulanır?

Kapalı burun estetiği ile açık burun estetiği arasındaki temel farklardan birisi 3-4 mm lik bir kesinin burun altında yapılmaması ve ödem döneminin biraz daha kısa olmasıdır. Burun ucu şekillendirilmesinin komplike olmadığı her dönemde tamamen burun içinden yapılan kesilerle kapalı burun estetiği yapılabilmektedir. Dışarıdan hiçbir kesi görülmemektedir.

Tamponsuz burun estetiği nasıl uygulanır?

Tamponun her vakada kullanımı gerekmemektedir. Özellikle estetik amaçlı ameliyatlar sonrasında artık tampon kullanımı gerekmemektedir. Burun septumu ve konkalara yapılan müdahalelerden sonra bazı zamanlarda tampon kullanımı 1-3 gün olumlu sonuçlar verebilmektedir. Modern burun estetiği ameliyatlarında rutin burun tamponu uygulaması gerekmemektedir. Kullanılsa bile silikon ve sünger tamponlar kullanılmakta ve yağdan kayar gibi çıkarılabilmektedirler. Eski zamanlardaki tamponlar artık kullanılmadığı için bu anlamda da tampon uygulamasından çok korkulmasına gerek yoktur.

Burun estetiği sonrası gözlük kullanımı nasıl olmalıdır?

Burun estetiği sonrasında ilk 2 ay gözlük kullanımı önerilmemektedir. Çok zorunlu hallerde burun üzerine ağırlık yapmayan, direkt elmacık kemikleri üzerine baskı yapan gözlükler tercih edilmelidir. 2-6 arasında da çok hafif burun üzerinde iz bırakmayan gözlükler kullanılabilmektedir.

Burun estetiğinde hangi durumlarda burun kemiğine müdahale edilmektedir?

Burun kemiğine yapılacak olan müdahaleler genellikle kemik iskeletin küçültülmesi ve daraltılması gerektiği zaman yapılmaktadır. Kemikler uygun kesicilerle düzeltilmekte ve burun çatısı onarımı yapılmaktadır. Bazı kişilerde burun sırtı ve kökü dediğimiz alanlarda aşırı büyüme ve şekil bozukluğu görülmektedir. Bu gibi durumlarda mutlaka kemik müdahalesi gerekmektedir.

Burun estetiği öncesi burun tasarımı süreci nasıldır?

Hastanın detaylı muayene sonrasında fotoğrafları çekilerek düzeltilmesi planlanan bölümler üzerinde planlama yapılmaktadır. Bazı ölçümler ve bu ölçümler sonrası çıkarılacak olan fazlalıklar ve düzeltilecek olan açılar belirlenir. Dokuların kalınlığı ve kalitesi ayrı ayrı kıkırdak, kemik, mukoza ve deri anlamında incelenmekte ve hastaya yapılan planlamanın izah edilmesi uygun olacaktır.

Burun estetiğinde doktor seçimi nasıl olmalıdır?

Doktorun burun estetiği konusunda uzmanlığı olup olmadığı sorgulanmalıdır. Bundan sonra bu konuda tecrübesi olup olmadığı öğrenilmelidir. Daha önce ameliyat olmuş kişilerden veya doktorun yaptığı ameliyatlardan örnekler göstermesi istenebilir. Doktorun hastayı iyi dinleyip güven verebilecek önerilerde bulunması beklenir.

Burun estetiğine hangi durumlarda başvurulur?

Burun estetiği ameliyatı burun eğriliklerinin düzeltilmesi, burun küçültme ya da burun büyütme, burun deliklerinin daraltılması, burun kanatlarının küçültülmesi, burun kemerinin onarılması, burun ucunun kaldırılması amacı ile uygulanmaktadır. Bu deformasyonlar veya şekil bozuklukları doğuştan itibaren gelişimsel süreçte veya sonradan travma ile meydana gelebilmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

goz-kapagi-estetigi-ankara
Göz Kapağı Estetiği Ankara

Yaşlanma göz etrafında başlayınca üst göz kapakları derisi gevşer ve sarkar. Bazen gö…

Devamını Oku
yuz-germe-ankara
Yüz Germe Ankara

Yüz germe ameliyatı ve askı yöntemleri sayesinde yaşlanan yüzdeki değişiklikleri düze…

Devamını Oku